[O1] Coś się rozpadło?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawlopawlo2
    Classic
    • 2012
    • 21

[O1] Coś się rozpadło?

Może ma za mały pzrebieg i nikt nie chce uwierzyć ...to musi troche dobić :roll:
  • parasite
    L&K
    • 2011
    • 1368

[O1] Coś się rozpadło?

Witam,
    Dzisiaj spotkało mnie coś dziwnego. Dojeżdżam sobie do ronda, akurat przed torami kolejowymi, szlaban zamknięty więc stoję. Nagle coś trachneło tak jakby się coś zerwało(linka?). Ciężko powiedzieć. Było bęk. Radio akurat ściszone więc tak się rozglądam co jest. Ruszyłem powolutku i słyszę jakby coś szorowało o asfalt. Zatrzymałem się i cisza, znów ruszam i słyszę jak coś ewidentnie obciera. Przejechałem tak kilkadziesiąt metrów, żeby zjechać z ronda i wjechałem na jakiś podjazd. Oglądam czy nic nie zwisa, wszystko ok. Pod maską patrze i też nic nie widzę. Koła oglądam i ok. Cofam i na maksymalnie skręconych kołach jakby się nasilił dzwięk obcierania.
    I po chwili przestało. Jeździ jak wcześniej, nic nie słychać.

Co to może być. Jest już późno więc nie mam gdzie podjechać na kanał. Spotkał się ktoś już z czymś takim?
    AGR 112KM, 232Nm
    Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• krisoctav
      Rider
      • 2008
      • 417

sprawdź hamulce może klocek pękł i buja się w zacisku ogólnie sprawdź hamulce

Komentarz

• GrzegorzR.
        Classic
        • 2007
        • 19

hmm ciekawe :roll: , może sprężyna pękła w zawieszeniu
        VAS 5054A v17pl + ElsaWin 3,90

Komentarz

• parasite
          L&K
          • 2011
          • 1368

Zamieszczone przez krisoctav
          sprawdź hamulce może klocek pękł i buja się w zacisku ogólnie sprawdź hamulce
          Na oko z przodu jest ok. Ruszam ale ani drgnie. Ale zauważyłem, że z tyłu są takie blachy wygięte do wewnątrz i wydaje mi się, ze to o nie mogło coś obcierać. Chyba będę musiał koło zdjąć, żeby zobaczyć od wewnątrz. Może jutro rano uda mi się podjechać na jakiś kanał.
          Byłem się przejechać na oblodzony plac i hamulce działają ok, ABS też ładnie się załącza.

Klocek mógł tak od siebie pęknąć na postoju i nagle się z powrotem ułożyć?

Zamieszczone przez GrzegorzR.
          hmm ciekawe , może sprężyna pękła w zawieszeniu
          Ale co wtedy by obcierało i nagle przestało?
          AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• krisoctav
            Rider
            • 2008
            • 417

klocek to rzecz mechaniczna różnie bywa ale sprawdzić można zawsze mi wyjechał klocek z innego auta ale tu zużycie było takie że jarzmo nie miało co trzymać. Jeśli wszystko hamuje to oki jeden problem z głowy. Najlepiej podnieść auto i każde koło obejrzeć poruszać rożnie bywa coś pękło więc znajdzie się prędzej czy później ja szukałem 2 miesiące ubytku płynu i znalazłem

Komentarz

• parasite
              L&K
              • 2011
              • 1368

Byłem dzisiaj u mechanika. Obejrzała przód i tył na kanale. Niczego się nie dopatrzył, niczego nie brakuje, hamulce wyglądają ok. Stwierdził, że coś musiało się dostać między klocek i tarcze, albo między metalową osłonę tarczy, a jak cofnąłem i ruszyłem do przodu musiało się odblokować i odpaść. Także chyba nic poważnego. Samochód hamuje i nie ściąga.
              AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• 13karolss
                Ambiente
                • 2010
                • 199

tez tak mialem jak jezdzilem po podlozy z malych kamyczkow ktore dostawaly sie miedzy tarcze i felge aluminiowo czy gdzies tam i szorowało az wypadł o
                karol - człowiek który zostal papierzem

Komentarz

• GreenArrow
                  L&K
                  • 2009
                  • 1052

13karolss, Twoja wersja jest najbardziej prawdopodobna, akurat tez kiedys mi sie tak zdarzyło tylko tarło z godzine :roll:

Komentarz

• parasite
                    L&K
                    • 2011
                    • 1368

Wychodzi, ze to to. Dziwi mnie tylko to, że walnęło podczas postoju.
                    AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• laurin
                      Rider
                      • 2009
                      • 727

może akurat wpadło jak dojeżdżałeś i jak stałeś to fura delikatnie zjechał i wtedy kamień strzelił...

Komentarz

• matrix_pl
                        Elegance
                        • 2010
                        • 758

miałem identycznie ale w pasku tarcza zrysowania tragicznie żeby się dziada pozbyć musiałem montówką osłonę podginać ale rysy zniknęły po pierwszej trasie
                        Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

Pracuję...